Voorbehoud bij Belgische kmo’s
Meer dan 99% van de Belgische bedrijven zijn kmo’s (kleine en middelgrote ondernemingen). Zij zorgen voor 70% van de werkgelegenheid in ons land.
Toch komt telewerken in de praktijk minder vaak voor bij kmo’s met minder dan 50 werknemers (13%) dan bij bedrijven met meer dan 250 werknemers (19%).
Volgens een enquête van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (2013) biedt een derde van de kmo's telewerk aan wanneer het mogelijk is. Het gaat om sectoren als, transport, kleine en grote handelszaken, industrie, niet-horeca.
Dit cijfer neemt toe: in 3 jaar tijd is het aantal kmo's dat telewerk aanbiedt gestegen van 16% naar 29%.
"Deze ontwikkeling hangt samen met technologische veranderingen en de groeiende interesse in thuiswerk", zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.
Het grootste obstakel dat door de kmo's wordt genoemd: het grote aantal taken van een werknemer die vaak rechtstreeks gerelateerd zijn aan de werkplek. Bijvoorbeeld het begroeten van een bezoeker of een leverancier, het beantwoorden van de telefoon, ... Bovendien werven kmo's vaak lokaal mensen aan. De afstand tussen woning en werk is dus een stuk korter dan bij grote bedrijven.
De afwezigheid van een werknemer in een kmo is vaak moeilijker in te vullen dan in een groter bedrijf.
Volgens diezelfde enquête beschouwt 64% van de managers telewerken toch als nuttig. Vooral om het aantal verplaatsingen te beperken en de werknemer meer flexibiliteit te bieden. Ze stellen daarom vaak regelingen op uurbasis voor. Dit biedt de werknemer de mogelijkheid om vroeg of laat te beginnen. En vaak zonder dat ze daar veel administratie voor moeten in orde brengen (open communicatie). Deze flexibiliteit per uur en het vertrouwen in de werknemer zijn twee specifieke kenmerken die we opmerken in kmo's. Het blijken bovendien twee succesfactoren te zijn voor een succesvol telewerkbeleid.
Meer info over het nieuwe werken voor KMO (FR)