Verplicht thuiswerk als COVID-19 maatregel ondersteund door nieuwe cao
Verplicht thuiswerk als COVID-19 maatregel ondersteund door nieuwe cao
In de Nationale Arbeidsraad (NAR) werd op 26 januari 2021 een nieuw interprofessioneel akkoord afgesloten inzake het verplicht telewerken. Door dit akkoord wil men het telewerken tijdens de coronacrisis niet alleen verder promoten, maar eveneens omkaderen door enkele minimale afspraken.
Uit onze enquête (2020, september) en de recente nieuwsberichten blijkt dat, hoewel telewerken zo veel mogelijk verplicht wordt vanuit de overheid, dit niet altijd wordt opgevolgd door de bedrijven. Opvallender is dat iets minder dan de helft van de bedrijven geen duidelijk omschreven policy heeft voor deze tijdelijke maatregel.
Nochtans bestaat er een duidelijke wetgeving en cao’s betreffende de regeling rond thuiswerken. In 2005 (aangevuld in 2008) omschreef de cao nr. 85 de nodige afspraken. Ook de wetgever omschreef in maart 2017 duidelijke regels over het thuiswerk, maar tijdens de coronacrisis werden deze afspraken niet altijd geconcretiseerd. Men zag het als een verplichting en dus is er nood aan specifieke regelingen.
De nieuwe cao onderschrijft de reeds bestaande regels en verplicht om deze ook toe te passen op het door de overheid verplichte thuiswerk. Deze gelden ook voor ondernemingen waar er nog geen bestaande akkoorden bestonden.
Naast de bestaande regels in de cao nr. 85 met betrekking tot gelijke berechtiging, het ter beschikking stellen van materiaal, mogelijke vergoedingen voor o.a. internetgebruik, duidelijke afspraken rond arbeidsduur en controlemogelijkheden, wordt tevens veel nadruk gelegd op het welzijn van de telewerker. Hierin krijgt de psychosociale dimensie een specifieke plaats. Er moeten ook mogelijkheden gecreëerd worden voor de verbondenheid van werknemers onderling en tussen werknemers en bedrijf.
In onze enquête (2020, september) kwam reeds naar voren dat 3 op de 10 telewerkers immers vreest voor het verlies van de sociale contacten en dat dit een van de belangrijkste redenen is waarom men toch niet elke dag wil telewerken. Een goede balans vinden tussen werk en leven tijdens het thuiswerk werd door ongeveer 40% als ‘niet zo eenvoudig’ ervaren. In deze cao komt daar extra aandacht voor.
Deze cao is, wat men noemt, een ‘suppletieve’ cao. Dit betekent dat hij niet de reeds bestaande akkoorden binnen een bedrijf vervangt en dat hij ook slechts geldig is tot het einde van dit jaar (december 2021).