Het vernieuwde werken
Het vernieuwde werken: Combinatie bureel- en telewerk
Het vernieuwde werken, d.i. een combinatie tussen bureel- en thuiswerk, zorgt er vaak voor dat er meer kantoorruimte vrij komt. Niet iedere werknemer heeft een eigen bureau meer nodig. En ook niet meer elke dag. Het is noodzakelijk om innovatief en creatief om te gaan met de vrijgekomen kantoorruimte. Dit kan onder andere door te verhuizen naar een kleiner kantoor of door de vrijgekomen werkruimte anders te organiseren, werkplaatsen te verminderen of aan te bieden als een co-workingplace.
We verhuren onze vrijgekomen werkruimte en vergaderruimte als co-workingplace. Hiervoor krijgen we een kleine vergoeding maar wat veel belangrijker is: we komen in contact met verschillende personen waardoor we nieuwe netwerken uitbouwen en we ondersteunen een deeleconomie.
Er is een verminderde aanwezigheid op kantoor wat ervoor zorgt dat er kantoorruimte is vrijgekomen. We zijn bezig om te na te kijken wat we hiervoor kunnen doen.
Belangrijk hierbij is dat men op voorhand wel een behoefteanalyse, waarin dat bepaald wordt hoeveel werkplaatsen er effectief nodig zijn, uitvoert.
Binnen bepaalde organisaties/bedrijven wordt er gebruik gemaakt van een prikklok. Bij een telewerkdag wordt deze dag forfaitair ingeboekt.
Een telewerkdag wordt forfaitair ingegeven in de prikklok. Er is flexibiliteit bij een forfaitaire telewerkdag; In principe kan een telewerker de werktijden zelf indelen, maar is tijdens de stamtijden bereikbaar voor collega’s om de goede dienstverlening niet te verstoren.
Het prikkloksysteem wordt vaak gezien als een rem bij het opzetten van een telewerkbeleid. Niet zozeer vanuit een technisch oogpunt, maar vanuit een cultureel oogpunt: dit betekent dat het noodzakelijk is om van een strikt controlesysteem van de werktijd over te gaan naar een opvolging van het team per doelstelling. Deze overgang gaat (veelal in grote bedrijven) vaak gepaard met een culturele verandering.
We kiezen bewust voor een vertrouwenscultuur: wanneer medewerkers thuiswerken, moeten ze hun tijd niet registreren. Op die dagen kunnen ze daardoor geen compensatiedagen opbouwen en dat hebben we opgelost door standaard 4 dagen toe te kennen wanneer ze kiezen om 2 dagen structureel thuis te werken.
Andere bedrijven of organisaties maken geen gebruik van een prikklok. Men geeft flexibiliteit aan de werknemers.
Flexibiliteit is echt een meerwaarde voor onze werknemers.